Kwiaty na tort – upiecz ciasto i ozdób je kwiatami!

15 sierpień, 2016
Kwiaty na tort – upiecz ciasto i ozdób je kwiatami! 5.00/5 (100.00%) 1 głosów

Czy wiecie, że sierpień to miesiąc, w którym niektórym największa liczba ilość osób? Słoneczna pogoda i wakacyjna beztroska sprawiają, że w sierpniu jeszcze chętniej spotykamy się z rodziną i znajomymi, po to by wspólnie świętować urodziny lub imieniny. Coraz popularniejsze są też przyjęcia organizowane w ogrodach. Dlatego, aby spotkania z bliskimi były jeszcze milsze, pomożemy przygotować Wam przepyszne ciasto. Wpadliśmy też na pomysł, aby położyć owoce i kwiaty na tort!  Dzięki temu urodzinowy stół będzie wyglądał jeszcze bardziej kwitnąco!

kwiaty na tort

Przepis zaczerpnięty ze strony MojeWypieki.com

Wybraliśmy dla Was tort, który jest nie tylko bardzo smaczny, ale i pięknie wygląda. To nasza wariacja na temat „naked cake”, które nazywamy „nagimi tortami”. To torty, w których widoczne są warstwy biszkoptowe oraz wypełniający je krem.  Owoce, których użyliśmy to rabarbar i borówki, ale Wy możecie wykorzystać te, które lubicie najbardziej. Postanowiliśmy, że wykorzystamy też kwiaty na tort, gdyż floryści z kwiaciarni Euroflorist przyznają, że takie torty najczęściej dekorują również kwiatami.

Składniki na czekoladowe spody:

  • 3 duże jajka
  • 150 ml mleka
  • 130 ml oleju (rzepakowy lub słonecznikowy)
  • 1 ¼ szklanki cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  1.  Wszystkie składniki wyjmijcie wcześniej z lodówki – powinny być w temperaturze pokojowej.
  2.  W naczyniu roztrzep jajka i dodaj do nich mleko, olej, cukier oraz ekstrakt z wanilii. Całość wymieszaj do połączenia.
  3.  W drugim naczyniu połącz wszystkie składniki suche – przesianą przez sitko mąkę kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
  4.  Suche składniki wsyp do mokrych i przy pomocy rózgi kuchennej wymieszaj do połączenia.
  5.  Przygotuj okrągłą formę do pieczenia (średnica 20 cm) i wyłóż ją papierem lub nasmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przelej do niej ciasto i piecz w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do suchego patyczka.

Tak przygotowane wystudź, odetnij spieczoną górą, a resztę przekrój wzdłuż na pół.

kwiaty na tort

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 36% lub 30%
  • 1 ½ łyżeczki cukru pudru
  1.  W naczyniu umieszczamy mascarpone oraz kremówkę i ubijamy do otrzymania gęstego kremu.
  2.  Pod koniec ubijania dodajemy cukier.

Jakie kwiaty na tort?

Na dolną warstwę nałóż krem i przykryj drugą warstwą ciasta. Tę wierzchnią również pokryj kremem, a górę udekoruj świeżymi owocami i kwiatami. Kwiaty na tort mogą być jadalne (dostępne w dobrych delikatesach), ale mogą to być również po prostu Wasze ulubione kwiaty z lokalnej kwiaciarni Euroflorist. Nasi floryści z chęcią zaproponują Wam coś specjalnego. Tych z Was, którzy czują się w kuchni odrobinę niepewnie przekonujemy, że przepis na powyższe ciasto przetestowaliśmy kilka razy i za każdym razem wychodziło przepyszne. Zatem głowa do góry – Wam też na pewno się uda. Jeżeli pomimo naszych zapewnień, nie czujecie się na siłach, przygotowaliśmy dla Was pyszne torty. Na wasze specjalne życzenie, też mogą być udekorowane kwiatami.

Autor: Anna Burzyńska

Komantarze są wyłącznone.