Lecznicza moc kwiatów czarnego bzu!

19 wrzesień, 2011
Oceń ten artykuł

Gdy za oknem wiatr i deszcz o przeziębienie nietrudno.  W takich chwilach warto sobie przypomnieć
o leczniczych właściwościach kwiatów.  Idealnym rozwiązaniem  na wzmocnienie odporności podczas zimnych jesiennych dni jest syrop z kwiatów czarnego bzu. O jego właściwościach przekonały się już nasze babcie i prababcie, przekonajmy się zatem i my! Przepis na jego przyrządzenie znajdziecie poniżej!

Składniki:
50 baldachimów bzu
1 litr wody
1 kg cukru
1 duża cytryna

Etapy:
• Cytrynę obieramy i kroimy w plasterki.

• Bez czyścimy, ale bardzo delikatnie. Nadmierne czyszczenie może spowodować utratę zbyt dużej ilości pyłku. Następnie układamy go w dużym garnku lub słoiku, przekładając plastrami cytryny.

• Gotujemy syrop z wody i cukru. Należy go lekko przestudzić i zalać nim kwiatki. Tak przygotowaną miksturę mieszamy i przykrywamy pokrywką.

• Syrop odstawiamy na 2-4 dni. Następnie przecedzamy go przez gazę lub pieluszkę tetrową.

• Syrop podgrzewamy, nalewany do buteleczek i zakręcamy. Nie zapominajmy o ustawieniu do góry dnem, do czasu aż wystygnie.

 

Komentarz