Polityka ochrony prywatności

POLITYKA OCHRONY PRYWATNOŚCI

 

Twoje dane osobowe należą do Ciebie. Udostępniasz swoje dane firmie Euroflorist, ponieważ planujesz zakup naszych produktów. Możemy sobie również wyobrazić, że chciałbyś wiedzieć, dlaczego pytamy o twoje dane osobowe i co z nimi robimy. Z przyjemnością poinformujemy Cię o tym na niniejszej stronie.

 

1.     Dane

 

Euroflorist wykorzystuje wyłącznie dane osobowe, które udostępniasz bezpośrednio. Może to być wynikiem np. złożenia zamówienia w naszym sklepie internetowym.

 

Używamy następujących danych:

 

- Nazwa i adres nadawcy oraz odbiorcy;

- Numer telefonu;

- Adres rozliczeniowy;

- Adres e-mail;

- Informacje o płatności;

- Adres IP.

 

Jak zapewne rozumiesz, potrzebujemy informacji o adresie dostawy, abyśmy mogli dostarczyć Twoje zamówienie do Ciebie lub do osoby, którą chcesz zaskoczyć.

 

Możesz także zarejestrować się jako klient. Oprócz podanych przez Ciebie danych osobowych, zapisujemy również wybraną przez Ciebie nazwę użytkownika. Jest to bardzo użyteczne, ponieważ pozwoli zaoszczędzić Ci kłopotu związanego z koniecznością wprowadzania danych za każdym razem. Nasz portal umożliwia także samodzielne wprowadzanie i dostosowywanie tych ustawień.

 

 

2.     Bezpieczeństwo

 

Wszystkie informacje, które nam przekazujesz chronimy najnowocześniejszymi technikami. Nie chcesz przecież, żeby Twoje dane znalazły się nagle na ulicy. Nie przekazujemy ich bezpodstawnie nikomu. W razie konieczności udostępnienia danych osobom trzecim (w punkcie nr 5 przeczytasz dlaczego), wymagamy, aby firma przetwarzała Twoje dane tak samo bezpiecznie, jak my, i w takim samym celu.  

 

3.     Okresy przechowywania

 

Przechowujemy dane osobowe tak długo, jak jest to konieczne, aby przetworzyć Twoje zamówienie. Następnie przechowujemy je na własny użytek przez maksymalnie dwa lata (patrz punkt nr 4). Po tym okresie dane osobowe zostaną usunięte, chyba że będziemy musieli je przechowywać z powodów prawnych. Przykład? prawo zobowiązuje nas do przechowywania informacji o płatnościach przez siedem lat.

 

4.     Cele

 

Danych, które od Ciebie otrzymujemy, używamy w poniższych celach:

 

Dostawa zamówienia: oczywiście używamy danych do przetwarzania Twojego zamówienia. W niektórych przypadkach możemy również udostępniać dane firmom, z którymi współpracujemy, w celu przetwarzania zamówienia. Więcej informacji znajdziesz w punkcie nr 5.

 

Reklama: Rozumiemy, że chcesz wiedzieć wszystko o pięknych produktach, które mamy. Jeśli wyrazisz na to zgodę, możesz otrzymywać powiadomienia o takiej tematyce za pośrednictwem poczty e-mail lub za pośrednictwem mediów społecznościowych.

 

Newsletter / SMS: Istnieje również możliwość zarejestrowania się do naszego newslettera / informacji SMS-a. Dzięki temu zawsze będziesz informowany na bieżąco o naszych ofertach, promocjach i aktualnościach. Nie chcesz już dłużej otrzymywać newslettera / SMS-ów? Zawsze możesz zrezygnować z subskrypcji za pomocą linku, podanego  w jednym z naszych newsletterów.

 

Pytania: Jeśli masz pytanie dotyczące zamówienia, skontaktuj się z nami mailowo lub telefonicznie. Pamiętaj, że to Ty decydujesz, jakie informacje nam przekazujesz. Będą one przechowywane tak długo, jak będzie to konieczne. Chcemy Ci pomóc w najlepszy możliwy sposób!

 

Dane dotyczące lokalizacji: Aby pomóc Ci jeszcze bardziej, czasami musimy zbierać dane o Twojej lokalizacji (GPS). Jeżeli będziemy ich potrzebować, poprosimy o pozwolenie.

 

5.     Strony trzecie

 

W niektórych przypadkach możemy udostępniać dane firmom, z którymi współpracujemy, tzw. „strony trzecie”. Firmy te pomagają nam właściwie obsługiwać zamówienia.

 

5.1 Dostawcy oprogramowania do nawigacji / mapowania, takich jak Google Maps, mogą przechowywać i przetwarzać dane (lokalizację). Możliwe jest również, że dane są wykorzystywane przez Google lub Apple. Niestety nie mamy na to wpływu, więc jeżeli chciałbyś dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat, zobacz politykę prywatności wspomnianych firm.

 

5.2 Jeżeli utworzysz u nas konto klienta lub złożysz zamówienie, ujawniamy dane związane z Twoją nazwą użytkownika stronom trzecim, tylko wtedy, gdy będzie to konieczne 
do wykonania umowy z nami, lub jeśli będziemy musieli to zrobić z przyczyn prawnych. Dobrym przykładem jest sytuacja oszustwa lub nadużycia naszej strony. W tym
przypadku dane osobowe zostaną przekazane odpowiednim władzom.

 

5.3 Chcemy mieć pewność, że możesz korzystać z naszej strony internetowej w możliwie najlepszy sposób i jak najbardziej osobiście. Dlatego korzystamy z usług statystycznych, takich jak Google Analytics, aby zobaczyć, w jaki sposób korzystasz z naszej witryny. Oczywiście zawarliśmy umowy bezpieczeństwa z tymi firmami, więc adresy IP są anonimowe. Jeżeli chcesz wiedzieć, z jakich usług korzystamy, sprawdź naszą politykę plików cookies .

 

6.     Kraje trzecie

 

Niektóre z firm, z którymi współpracujemy, mają siedzibę w kraju nienależącym do Unii Europejskiej. Przepisy w tych krajach nie zawsze zapewniają taką samą ochronę danych osobowych jak przepisy europejskie. Aby zagwarantować dobrze chronione dane, zawarliśmy z takimi firmami umowy bezpieczeństwa.

 

7.     Pliki cookie

 

Używamy plików cookie i robimy to po to, aby nasza strona działała optymalnie. Dzięki temu możesz się cieszyć szybkimi i bezpiecznymi zakupami. Na stronie o polityce cookies dowiesz się więcej na ten temat.

 

 

8.     Strony internetowe stron trzecich

Nasza strona internetowa może zawierać linki do innych stron internetowych. Nie mamy wpływu na te witryny i nie możemy zagwarantować, że firmy traktują dane tak samo bezpiecznie, jak my. Zalecamy, abyś przed rozpoczęciem korzystania z nich, zapoznał się z ich polityką prywatności.

 

9.     Zmiana polityki prywatności

W celu informowania Cię o korzystaniu z danych osobowych w najlepszy możliwy sposób, czasami aktualizujemy niniejszą politykę prywatności. Dlatego zalecamy jej regularne czytanie.

 

10.  Oglądanie, zmienianie, usuwanie danych lub inne kwestie

Możesz wysłać prośbę o przeglądanie, edytowanie, usuwanie lub przesyłanie swoich danych osobowych. Na przykład, możesz sprawdzić, czy Twoje dane są poprawne. Czy chcesz wiedzieć, jakie informacje nam przekazałeś, czy chcesz ograniczyć ich użycie? O to również możesz poprosić. Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące niniejszej polityki ochrony prywatności, skontaktuj się z naszym operatorem danych, wysyłając e-mail na adres dpo@euroflorist.com lub list tradycyjny na adres:

 

Euroflorist Europa B.V.

Artur Kaszak

Hullenbergweg 250

1101 BV Amsterdam

 

11.  Skargi

Chętnie pomożemy, jeśli masz skargi dotyczące sposobu przetwarzania danych osobowych. Możesz również odwołać się do Holenderskiego Urzędu Ochrony Danych, który nadzoruje przetwarzanie danych osobowych.

Pomoc